TV är någonting som finns över hela världen, däremot har det blivit färre och färre, åtminstone i Sverige, som tittar på TV. Istället tittar många svenskar på TV-kanalernas hemsida på internet när det passar en själv. TV ägs av många olika bolag beroende på vilken kanal det är man syftar på. Jag har valt att ta fram några kanaler och ta reda på vem som äger den kanalen i grund och botten.

Sveriges Television ägs sedan 1994 av Förvaltningsstiftelsen för Sveriges Radio AB. Deras syfte är att främjaprogrambolagens oberoende med tanke på att de är vi, TV-tittare som betalar för public service via radio och tv-avgiften så stiftelsen ser oss som ägare. Förvaltningsstiftelsen är samma för Sveriges Television som för SR och UR, tillsammans har de en styrelse med 13 ledamöter med politisk bakgrund. Ledamöterna och riksdagen är enade om att public service är viktigt och en av grundpelarna. Stiftelsens uppgift är att vara en buffert mellan statsmakterna och public service bolagen. däremot har inte stiftelsen några pengar att ge SVT utan enbart väljer styrelse hos public service-bolagen.

Kanal 5 däremot ägs av ett företag vid namn SBS Discovery TV som i sin tur ägs av SBS Media group. SBS Discovery TV är Sveriges tredje största kommersiella TV-företag som har 4 miljoner tittare varje vecka, vilket är väldigt mycket. SBS Media group har också ett till bolag vid namn SBS Discovery Radio och har 3,4 miljoner lyssnare varje vecka och tillsammans har de här två underbolagen nio kanaler av radio och TV. Några av dessa kanaler som de flesta känner till är Kanal 5, Discovery Channel, Mix Megapol och The Voice.  SBS Media group tror på att alla människor behöver en daglig dos underhållning för att världen ska bli en liten bättre plats. Därför bjuder deras kanaler enbart på underhållning för alla olika sorters människor, grabbiga och tjejiga, hög och låg, svensk och utländsk.

I USA drivs de olika TV kanalerna av affärsdrivande företag, så vem som helst som har råd och vilja kan starta en TV-station. USA har därför kallats "teves förlorade land". I USA var det länge tre stora nationella nätverk som sände TV över hela kontinenten och det var ABC, CBS och NBC. På senare tid har även två till nätverk tillkommit och det är Fox och The CW dom ägs tillsammans av CBS och Time Warner. USA har också ett flertal kanaler som motsvarar "gratis" kanalerna i Sverige så som SVT, TV4 och TV6 och i USA är det kabelkanalerna CNN, MTV och Carton Network med flera.

Storbritannien var de första landet med TV och deras första sändning ägde rum redan 1936 och det var det statliga TV-stationen BBC som gjorde den sändningen. Därefter har Storbritanniens TV varit en förebild för resten av världen. BBCs kännetecken är deras public service-uppgift. Från början var BBC regeringens "röst" men sedan blev de allt mer självständigt då åren gick. De var kritiska mot regeringen och dess linje. Därför har alltid den brittiska regeringen granskat och kritiserat BBC. Men de stoppade dom inte, de är fortfarande Storbritanniens populäraste TV-bolag med fyra stora kanaler BBC One, BBC Two, BBC Three och BBC Four.

Televisionen är sedan länge en storindustri men hur kommer det egentligen se ut framöver. Public servicebolagen håller fortfarande hårt i sina åsikter och kämpar mot de kommersiella bolagen. Det digitala utvecklingen har gjort det mycket billigare att producera TV program vilken har gett oss många fler kanaler och program. Med allt fler kanaler blir utbudet mer och vi tittare kan välja vad vi vill titta på. Det gör att TV bolagen måste kämpa för att få tittare och för att deras program och kanal ska sticka ut men ändå bli populär. Varje public service bolag vill att deras kanal ska vara populärast och likna de kommersiella kanalerna för att kunna fortsätta ha TV avgift. Det svåra är att sticka ut lagom och att locka så många människor som möjligt. Jag vet inte hur TV kanalerna kommer se ut om några år men det är vi tittare som bestämmer. Bolagen gör det vi vill ha så desto mer vi visar vad vi vill ha desto större är chansen att vi får det.

Största skillnaden på TV idag och förr är utbudet och hur det visas. Förr var det enbart en kanal, TV 2, och där visades ett program om dagen eller mindre. Medan idag visas olika program dygnet runt på hundratals olika kanaler beroende på hur många man betalar för. Utvecklingen har gått väldigt snabbt med tanke på att det enbart var ca 90 år sen första TV kom. Utvecklingen har fortsatt på grund av affärstänkandet inom de som äger TVn. De vill självklart vara den populäraste kanalen och ha de populäraste programet och de gör att många tänker utanför bubblan och vill komma med de absolut nyaste, så är det även idag. Men det som har hjälpt TVn är VHSen och DVDerna som har gjort att TV kan användas till mer än enbart titta på när andra bestämmer vad som ska visas. 

Jag tror kanalerna kommer bli ännu fler i framtiden men att även utvecklingen på internet kommer att utvecklas. Desto fler människor väljer att titta på TV i sin dator, mobil eller surfplatta då det passar dom bättre. Det kommer nog vi människor fortsätta med för bekvämliga själ. Därför kommer kanalbolagen säkert utveckla att man tillslut måste köpa en viss tjänst för att kunna titta på internet. Vissa bolag har så nu men jag tror desto fler kommer införskaffa det. 

 

1 kommentarer

Karin

17 Dec 2013 10:16

Mycket bra! Fortsätt i samma stil i övriga inlägg!

Kommentera

Publiceras ej