I Sverige har vi yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen till hjälp för att vi ska kunna säga och skriva vad vi vill inom medians alla tillväga gångs sätt. I stort sätt får vi skriva och uttrycka våra tankar helt och hållet utan att någon ska kolla igenom vad vi skrivit innan de publiceras. Det är ganska unikt och väldigt bra tycker jag, att vi ska kunna säga vad vi vill utan att kunna bli fänglsade tyder på en stor samhällsutveckling om man jämför med Nordkorea. Om inte Sverige hade haft dessa lagar hade vi ett mer kontrollerande land vilket ger oss mindre frihet. Utan lagarna hade inte demokratin fungerat alls lika bra eftersom folk inte vågat säga eller uttrycka sina åsikter, vilket som jag nämnde tidigare ger en sämre demokrati. 

Medierna har utvecklats snabbt de senaste åren och startades som olika tidningar för att påverka våra politiska åsikter medan idag används det mindre och mindre. Istället har andra medier fått fart så som internet och TV och dehar blivit till stora industrier. De som gör att medier är så bra är att man snabbt kan bli upplyst om vad som händer runt omkring en. Att genom ett tryck på sin smartphone kunna läsa om vad som sker på andra sidan jorden är ganska fantastiskt tycker jag. Med hjälp av medierna kan vi få ihop människor som vill hjälpas åt att hjälpa andra människor som behöver det genom att "träffas" inom sociala medier för att komma överrens om hur man ska göra för att hjälpa andra människor som behöver det. Det skulle kunna vara att samla ihop pengar till fattiga barn genom insamlingar och event. Men de skulle inte gå ensam så genom sociala medier kan dessa som vill hjälpa samlas.

Medier kan också vara positivt då de gäller hur ett land styrs. I ett demokratiskt land kan människor skriva sina åsikter i en tidning och sedan kan en diskussion bildas. Det gör att man kan få bättre insikt i vad de olika politikerna vill och hur det vill ha det i framtiden, saker och ting kan tolkas på olika sätt därför är det bra att kunna läsa om andras uppfattning och åsikter kring det.

Medierna påverkar fortfarande våra politiska åsikter genom olika grupper och politikerna kan lättare göra reklam via de olika medierna, vad de står för och varför vi väljare ska välja att stödja dom. Genom tex Facebook sker mycket delning och reklam för de olika partierna nu innan det är val. De människor som är politiska och kanske jobbar med något parti delar och skriver saker på sin privata Facebook som deras vänner sedan får möjlighet att läsa väldigt enkelt utan några egna ansträngningar. Men även fast en person kanske inte går in och läser allting kommer namnet på partiet upp hela tiden och de är också reklam, fast mer dold och fastnar i det undermedvetna. 

I en diktatur används medier som maktmedel av den som styr genom propaganda. Det finns någon som styrs av diktatorn som går igenom all media och innan en tidning släpps så de bara står saker som framställer diktatorn som en bra person. Det gör att den som styr hela tiden matar in bra saker i de andras huvuden så de inte kan tycka någon eget, diktatorn styr invånarnas tankar helt enkelt. Den person som uttrycker sina tankar i ett land som styrs av en diktator får oftast något straff av något slag, kan vara allt mellan döden och samhällstjänst, men oftare åt det hårdare hållet. Alla människor som bor i ett land med diktatur är inte helt medvetna om detta utan tycker att diktatorn har rätt och det som skrivs och delas i medier är bra. Just på grund av att diktatorn styr så mycket så vet de egentligen inget annat. Därför är en diktator ofta så sträng och inte låter någon annan varken komma in eller ut i landet för att de personerna ska få reda på hur de andra länderna har det eller att någon annan ska komma in och säga hur det egentligen ska vara. Men som tur är finns det några människor som faktsikt står på sig och försöker få bort diktaturen i sitt land men oftast så går det inte för det har gått så långt. Ett exempel på hur en diktatur kan vara är Adolf Hitler som fick alla tyskar att tro att judar var en skam. Bara för att Hitler ville få bort judarna matade han in i resten av befolkningen att de skulle bort och ingen visste egentligen bättre för att inte låta detta hända. Men även där fanns vissa som försökte stå emot Hitler. 

Till hjälp har vi debattsajter på internet där man lätt kan läsa om andras åsikter vad det gäller det mesta, till exempel politik. Det finns ganska många olika sajter man kan gå in på med jag har hittat två stycken som många andra går in och skriver på, News Mill och Dagens samhälle. På dessa sidor kan man gå in och skriva vad man tycker, antingen gör man en ny debatt eller så kommenterar man någon annans. Det gör att man kan diskutera med andra människor som både tycker lika och olika vilket kan leda till att man blir ännu säkrare i vad man egentligen tycker. Debattsajter kan även vara negativt, stämingen kan lätt bli ganska spänd och folk skriver elaka saker då de är mitt uppe i en diskussion om någonting just den personen tycker är väldigt viktigt. Det kan leda till att någon annan kommer in och läser och skriver att den personen ska göra något om den inte slutar eller något liknande. Kommer det då ännu en person som inte är helt frisk och läser och faktiskt tror att denna person kommer göra någonting eller tycker själv att de är såklart man ska göra så och sedan gör det kan de bli väldigt starka händelser som kan rent av bli farligt. Så det är viktigt att man står för de man skriver och inte skriver några tomma hot eller liknande.

 

1 kommentarer

Karin

17 Sep 2013 15:34

Du har många intressanta tankar och för välgrundade och utvecklade resonemang. Fortsätt så!

Kommentera

Publiceras ej