Framtiden är det många ungdomar som tycker är jobbig att prata om, speciellt de som är på väg ut från gymnasiet, på grund av att det finns så mycket att välja på. Något som jag däremot skulle kunna tänka mig utbilda mig till och jobba som är journalist. Journalistyrket är väldigt brett och det finns många så kallade underkategorirer inom yrket så som radiojournalist, skrivande journalist, Tv-journalist, webbjournalist och övriga journalister.

Det finns cirka 10 stycken olika universitet som har journalistutbilning och några städer är Lund, Göteborg, Stockholm, Umeå och Luleå. Om man letar utbildning bör man välja den utbildning som ger mest praktik på grund av att 7 av 10 som får anställning efter utbildningen sker genom kontakter. Vilket är jätteviktigt då att få praktik inom utbildningen som hjälper en att få in en fot någonstans innan man måste stå på helt egna ben i "verkliga livet". Idag är efterfrågan för nyutbildade journalister låg och även för de som jobbar i över 10 år. 

I Sverige är journalistyrket stort och det finns väldigt många som utbildar sig och sedan börjar jobba som något annat, exempel på det är Filip Hammar och Fredrik Wikingsson som har utformat sin egen bild av journalistik. De är båda utbildade till journalister men i nuläget jobbar som programledare för sina egna program, där de åker ut och träffar olika människor som är enligt dem speciella. Vilket i grunden är journalistik medan de framställer sig som programledare och skickar sitt budskap genom TV. Det är tecken på hur brett journalistyrket är och hur mycket man kan bli utifrån en sådan studiegrund. 

Det är viktigt att innan man utbildar sig vara medveten om vilken kommunikativ kompetens man har och vad som kommer krävas av en. Som journalist är det viktigt att man är tillmötesgående och flexibel. Jobbet kan innebära obekväma arbetstider och obehagliga arbetsuppgifter. Den svenska journalisten som var den första att rapportera från Utöya den 22 juli 2011 fick uppleva ett attentat mot ungdomar och samtidigt jobba, att behöva vara där och rapportera vad som hänt och hur det såg ut kan inte ha varit lätt. Han blev tvungen att se ungdomar ligga runt hela ön dödade och i samma ögonblick stänga av känslor och bara göra sitt jobb, imponerande. 

Däremot finns det mycket positivt med journalistyrket, man får träffa nytt folk och kanske följa spännande uppdrag. Vad man får göra på jobbet beror helt på sin personlighet, hur driven man är som person och hur duktig man är. Vissa har lätt att få folk att berätta lite mer än vad de tänkt från början vilket är en bra egenskap hos journalisten. Allt handlar om hur man får personen eller händelsen att uttrycka sig när man skriver eller intervjuar så man får ut så mycket som möjligt. En annan bra egenskap att ha för att kunna göra sitt jobb så bra som möjligt när man är journalist är att jobba som en kameleont. Med det menar jag att man måste kunna läsa av situationen och anpassa sig. Olika ämnen kräver olika typer av frågor och även olika typer av journalist, kanske inte alltid kan vara den tuffa som vill sylta ut hur mycket information som helst utan ibland krävs det en lugnare ton och vara mer som en vän. Därför är det viktigt att veta vilken kommunikationsteknik man använder och vilket som passar bäst för läget. Vissa säger till och med att det är den kommunikativa kompetensen som avgör om man lyckas med sina studier, jobbet, familjen och så vidare. Vilket visar hur viktigt det är att man använder rätt kommunikation vid rätt tillfälle.

 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej