Public service är en tjänst inom TV och radio som syftar på att ge blandat programutbud genom ett avtal med staten så de kan kontrollera innehållet i programmen som sänds. Inom Sverige fungerar det väldigt bra genom att vi är ett demokratiskt land medan i andra länder kan uttrycket, public service, missbrukas då enbart den styrande regimens åsikter kommer fram. 
 
De stora reklamsponsrade kanalerna såsom kanal 3 och 5 bestämmer innehåll i kanalen beroende på tittarsiffrorna, de anpassar innehållet så de ska sälja bra vilket leder till väldigt lika program som har samma meningslösa innehåll och genre. Sveriges television har ingen reklam utan är i bruk genom att de finns en såkallad TV licens, de innebär att man betalar en viss summa varje kvartal för att man har en TV. Det gör att kanalerna kan visa lite mindre program som inte räcker ut till lika många människor såsom regionala program och nyheter. 
 
Det har pågått olika debatter och lagförslag om att TV-licensen även ska ingå om man har dator, mobil och surfplatta. Genom att ta bort TV-licensen och istället lägga in det i skatten och beroende på sin inkomst betala en avgift. Jag personligen tycker det är väldigt bra av de olika kanalerna att man faktiskt kan streama programmen i datorn, surfplattan eller i mobilen. Det gör livet så mycket lättare att kunna följa sin favorit serie. Men det jag kan sakna lite är att man sätter sig framför TVn en viss tid med kanske en kopp te och gör en liten grej av det. Därför borde det vara enklare att lägga till TV-licensen i skatten istället som det har talats om, så betalar alla olika mycket licens beroende på sin inkomst. Jag tycker det borde vara smidigare att bara ha en utgift i detta fall istället för flera små. 
 
Public service hjälper till att göra programmen lite olika och granska de så alla åsikter kommer fram, istället för att man enbart väljer en viss persons åsikter. Om Sverige inte hade haft public service skulle det bli väldigt tjatigt och de små programmen skulle inte sändas. Företagen skulle enbart sända de program som de kunde vara säkra på att få massa tittarsiffror på och minoriteterna skulle försvinna. Det är inte alla människor som tittar på TV för att bli underhållen, många tittar även för att lära sig nya saker och reflektera. Därför är public service så viktigt för att alla ska bli tillfredställda. 

Kommentera

Publiceras ej