Facebook är i dagens samhälle någonting de flesta har, förutom barn under 10 år skulle jag tro eller snarare hoppas. De är framställt för att kommunicera med varandra över Internet och där finns både sändare, mottagare och återkopplingar. På Facebook finns det hur många olika kommunikationer som helst, både envägs- och tvåvägskommunikation. Jag skulle säga att de vanligaste är masskommunikation, då en sändare vill nå ut till många människor samtidigt. Ett tex på det är när jag skriver en statusuppdatering som inte är riktad till en specifik mottagare utan mina såkallade ”Facebook-vänner”. Återkopplingen i det här fallet är om någon gillar eller kanske kommenterar det jag skrivit och sedan kanske jag svarar ytterligare på det och vi för en kommunikation över internet.

Allt på Facebook har ett budskap, det kan vara dolt eller väldigt uppenbart och det mottagaren som avgör det. Allt från bilder, statusuppdateringar och reklam har olika budskap och sändaren är den som delar detta, både privatpersoner och företag. Det svåra med Facebook är att det är så otroligt stort världen över så det finns väldigt många olika mottagare och såna som kan ge återkoppling. Detta är på grund av att så många olika människor kan gå in och läsa och dela det man har på sin profilsida, men självklart finns det inställningar för det men inte många har nog inte en tanke på att gå in och ändra det. Jag tror inte det är många som tänker på vad det egentligen skriver och delar med sig av, ibland kan det bli lite väl personlig information som delas och kan t o m bli farlig. Många meddelar vart de ska över julen som exempel och då är det väldigt enkelt för tjuvar att veta att de huset är tomt för de har sagt att de ska vara borta och så bryter de sig in. Polisen har varnat privatpersoner att dela mig sig så mycket information om sitt liv över internet, alla behöver faktiskt inte veta allting hela tiden. Det kan även leda till en irritation. Ifall en person delar med sig för mycket kommer det tillslut bli negativt och det är inte syftet från början. 

Däremot är det inte enbart privatpersoner som skickar ut budskap och får återkoppling på Facebook. Många företag använder sig av tjänsten för att göra reklam för sitt företag. Det kan vara allt från att lägga upp bra erbjudanden eller till och med lotta ut populära priser som tex den senaste iPhonen och för att delta måste man göra vissa saker, det brukar oftast kräva att man delar ett inlägg eller en bild och sedan kommenterar på den. Det gör enbart företagen för att få mer utsträckning så att fler människor ser inlägget eller bilden och vill kanske vara med och tävla. Det gynnar enbart företaget med mer folk som får se deras produkt eller bara logotyp. Genom tävlingen kan företaget bli en snackis mellan olika vänner och det är hela tanken från början. Företagen använder sig av masskommunikation då de vill dela med sig av budskapet till många användare utan att specificera sig på enbart en person, däremot kan de vara specificerat till olika målgrupper, men företagen är inte ute efter återkoppling så som i text utan att deras produkt blir populärare och mer köpt. 

Man behöver inte enbart dela med sig till alla sina vänner utan man kan specificera sig enbart till en person eller till en person för att sedan alla kan se det. Alla har som sagt en egen profilsida och där kan ens vänner skriva någonting på en såkallade vägg och sedan kan andra läsa det också och dela det vidare, allt från bilder till text. Man kan även chata med varandra och då är det i grund och botten enbart en mottagare, en sändare och ett eller flera budskap. Det är en lite lättare kommunikationsväg och det blir mer personligt och framförallt lättare att få fram budskapet och det blir lättare att budskapet tolkas rätt. Då kan sändaren rikta sitt budskap till mottagaren så sändaren kan vara säker på att mottagaren förstår rätt. 

Denna sociala kommunikationssätt blir allt vanligare, det är många personer som enbart kommunicerar över internet. Jag tycker det är synd, det gör oss människor socialthandikappade. Vi är sällskapsdjur skulle man kunna säga, vi behöver varandra för att inte gå in i väggen. Vardagen blir mer och mer riktad över att göra allting själv över internet, man behöver liksom inte ens gå och handla själv utan på många internetsajter kan man kryssa i produkt och antal för att det sedan ska skickas hem. Man kan göra i princip allt över internet vilket jag tycker är synd jag ser framförallt på barn och ungdomar idag hur lite de faktiskt umgås och är ute och leker. När jag var mindre hade vi knappt dator, jag fick en timmes datortid per dag och då satt jag på paint och ritade. Idag har 10-åringar Ipads och spelar våldsamma spel och träffar sina såkallade vänner online. Vad har hänt med uttrycket barn ska springa och få luft, spela fotboll, basket, bygga snöslott på vintern, barn ska inte bara vara inne framför skärmen och spela. Frisk luft är minst lika viktig idag som för 10 år sen vi måste börja uttnyttna den fina luft vi har innan miljön försämras ännu mer och vi inte längre har någon. Vi borde alla tänka på de mer uttsatta länderna som måste ha masker när de är utomhus, vi behöver inget mer än kläder efter väder för att våran dag ska bli perfekt men ändå tar vi inte vara på det, svenska folket borde skämmas.