Begreppet näthat är fortfarande lite oklart vad de betyder. Generellt sätt använder man de vid hatiska kommentarer vid bloggar, facebookstatusar och liknande. Idag finns näthatet runt omkring oss hela tiden, vart man än kollar finns de troligvis en negativ kommentar som utspelar hat mot någonting/någon. Bakom varje datorskärm finns en människa som säkert själv inte vill med mening skada någon annan människa psykiskt. Ändå skriver man en dum kommentar och överdriver ordvalet för att det ska verka som om man själv tycker helt rätt sak gällande ämnet samtidigt som någon annan tar illa upp. Det man lätt glömmer är att vi faktiskt är vanliga människor som skriver och delar med sig av våra åsikter, bara för att man inte säger det mellan fyra ögon så uppfattas de lika eller kanske till och med värre just för att man inte hör tonfallet. 

Den grupp som mest blir utsatt av näthatet är kvinnorna. Det finns många människor som varje dag skriver något hotfullt mot kvinnor. I SVTs program Uppdrag Granskning visar de tydligt hur näthatet ger utlopp mot kvinnorna i Sverige och hur yttrandefrihetslagen sätts på prov. Se gärna ett klipp från deras program här.

Jag var lite inne på att man lätt glömmer att de man skriver kan uppfattas fel. Det tror jagär största anledningen till näthat. Folk läser en artikel, kommentar, blogginlägg eller vad som helst och sedan blir upprörd och har en stark åsikt i ämnet, vill sedan få ut sin åsikt och göra av med ilskan eller irritationen som uppstår och skriver själv en kommentar och skriver i "stridens hetta" kan lätt ordvalen bli fel. Vilket i sin tur leder till att andra som läser tolkar fel och tar illa upp. Däremot är det inte alla som inte vill mena illa. Hatet mot kvinnorna har gått överstyr och många människor måste få hjälp. Anledningen till att näthatet är så brett idag tror jag beror på bredden av internet forumen och internet överlag. 

 

Kommentera

Publiceras ej