PUL är en lag som ska skydda individers personliga uppgifter. Men vad är egentligen en personuppgift? Jo, det kan vara allt från ett foto till namnet, allt däremellan är personligt och ska skyddas. Överallt finns det register som registrerar och sparar mycket information om personer, tex vid en jobbintervju eller det behöver inte bara vara en enskild persons uppgifter som borde skyddas utan alla "vuxna" blir registrerade hos försäkringskassan och den informationen bör inte komma ut till någon som inte ska ha tillgång till den. För att förenkla lagen kan man säga att personuppgiftslagen innebär att människors personuppgifter ska skyddas och se till att människorna inte blir kränkta eller används på ett sätt personen inte tillåter.

Lagen kom 1998 i syfte för att skydda människors personliga integritet kränks när personuppgifter behandlas. Jag tror att lagen blev tvungen att skapas då vårat samhäller blev allt mer dataiserat och allting kunde spridas mycket lättare. Vi ska känna oss trygga med att lämna ut information till organisationer utan att känna oss hotade och illa till mods över att informationen kanske kommer ut och delas till andra. Vid lite känsligare uppgifter som tiéx hälsa, politiska åsikter och religion finns det särskilda regler som är hårdare än de vanliga men de har samma syfte, att varje individ ska känna sig trygg och inte kränkas. Denna lag finns även i EU och kallas där dataskyddsdirektivet och innebär samma sak. Det underlättar flödet av information inom unionen då alla länder har liknande skyddslagar.

Lagen i Sverige har ändrats lite och senast var det 2007 som de trädde in nya regler inom lagen. De nya reglerna ska underlätta personuppgiftslagens kraft så det lättare går att behandla informationen. Lite mer konkreta förslag är att personliga uppgifter i bland annat löpande texter hanteras annorlunda men syftet är detsamma att personen inte får kränkas. 

PUL omfattar all daoriserad behandling av personuppgifter både i register och vanliga texter. Men lagen gäller inte för TV, radio eller press, då ingriper istället yttrandefrihetsgrundlagen och får fritt publicera personuppgifter. Det kan jag tycka är lite konstigt då vi i Sverige är mån om att skydda oss hela tiden. Men med tanke på yttrandefrihetsgrundlagen kommer ändå denna lag in lite att man inte får publicera vad som helst, men ändå kan jag tycka att PUL bör gälla. 

Som privatperson måste man också tänka sig för vilket säkert inte många alltid gör. Jag får tex inte lägga upp en bild på Facebook som kan vara kränkande för personen på bilden, eller jag får inte heller dela med mig av information om en person som den kan ta illa upp utav. För att kunna lägga upp tex bilder från en fest då troligtvis många personer är fulla och inte ser ut som sitt bästa jag måste jag, som utläggare, få deras samtycke innan jag kan lägga upp bilden/bilderna. 

För övriga medier som tex Facebook måste de som organisation tänka till lite extra. Organisationen måste informera om syftet med Facebook-sidan, samt för vilka ändamål kommentarsfunktionen är tänkt att användas, vilka typer av kommentarer som inte får förekomma och vad som kan hända om det inte följs. Som organisation måste de tänka på att de inte får publicera kränkande personuppgifter, de ska hålla uppsikt över besökares kommentarer för att upptäcka kränkande personuppgifter, ska ta bort kränkande personuppgifter och de kan bli skadeståndsskyldig för kränkande personuppgifter. Detta gör att som organisation måst man ha väldigt stort ansvar över allt som publiceras och med Facebook som exempel kan det bli mycket att hålla reda på. Därför bör de uppmana besökare att rapportera kränkande innehåll och ha rutiner för att hantera klagomål. Om det är lämpligt kan organisationen även hänvisa till sidans egen klagomålsfunktion. De som använder sig av Facebook i det här exemplet måste också tänka på att andra lagar kan vara några grundpelare. Det kan exempelvis vara bestämmelser i registerförfattningar, bestämmelser om allmänna handlingar, sekretess och arkivering samt lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor.

Kommentera

Publiceras ej